Hoppa direkt till innehåll
#head

Idé och gestaltningsuttryck

Denna text är tagen från arbetet jag skrev som underlag inför 2004 års gesällers opponentsmöte.Gesällmöbel – inspiration
Mitt gesällprov är ett skåp inspirerad av 50-tals kylskåp med dess välvda dörr. Kylskåp är för mig väldigt användarvänligt, då dess förvaringssystem med måttanpassade hyllor och fack tydligt visar vad som ska förvaras vart – men ändå är anpassningsbart efter brukaren.
Tidiga skisser

Brukare och miljö

Möbeln är formgiven efter mitt behov av en möbel för förvaring av skiss- och målarmaterial, men jag tror att alla som har ett behov av ordning kan vara brukaren av detta skåp. Skåpets dimensioner är anpassade efter dessa kreativa redskap, men är ändå anpassningsbar med flyttbara hyllor då behov alltid ändras med åren. Ett skåp där det är lätt att hitta, överblicka och hålla reda i.
Miljön är hemma eller ett framtida kontor, gärna ett ljust, luftigt och inspirationsrikt rum. Jag tänker mig den stående i ett rum där staffli, ritbord, bokhyllor också finns, ett rum där man kan samla det som krävs för sitt kreativa arbete.
Form och gestaltningsuttryck
Skåpets form är som sagt inspirerad av 50-tals kylskåp. En välvd dörr på ett skåp med benställning. Jag vill att skåpet ska ha någon slags smäcker knubbighet, stå stadigt och rejält, men ändå vara nätt. Tanken är att skåpet inte ska vara alltför framträdande eller påfallande i ett möblemang, utan tyst viska om täta limfogar, bra materialurval och genomtänkt form kontra funktion och andas finsnickeriets ljuva andedräkt.
Fördjupad tillverkningsinformation
Gesällskåpet ska byggas i björk. Kvartsskuren faner med jämn och vertikal fiberstruktur, som sedan limmas kärna mot yta. Högsta noggrannhet för mönsterpassning av faner ska beaktas. Spärrfaner och lameller i abachi. Lamellstavarna är egengjorda, med stående årsringar.
Skåpets dörr är monterad på en ram, och hålls stängd med hjälp av magneter. För att få magneterna osynliga, borras hål bakifrån för dessa i sidans kantlist och dörramens sida. Hålet tätas sedan igen med rundstav och överfaneras.
Dörramen är gerad med sig själv i 45°. Sedan geras den med dörrens blad och botten i 45° och med dörrens långsidor i 49°.
I skåpet finns tre lådor, de två yttersta med skjut- och löstagbara lådinsatser. Mittenlådan går att låsa underifrån med ett omgjort jalusielås. Bland annat är dess fjäder borttagen så det inte automatiskt låser sig vid stängning. Låset är infällt i fackramens ovansida, och bössningen i undersidan.
På dörrens insida finns 6 st klämmor som fungerar som en anslagstavla - för upphängning av papper, foton, tygprover etc.
Skåpet ytbehandlas med två lager Färgbygges trälasyrolja på hudlimsgrund.
0 Kommentarer